Islak mendiller, evlerde ve işyerlerinde günlük kullanımda giderek daha popüler hale geldi. Başlangıçta kişisel bakım ürünleri olarak geliştirilmiş olmalarına rağmen, başarıları, temizlik, sanitasyon ve cilalama için ev ve endüstriyel uygulamalara sahip birçok ürünün geliştirilmesine yol açmıştır.
Islak mendillerin korunması, diğer sıvı ürünlerde karşılaşılmayan bir dizi zorluk sunar ve genellikle mikrobiyal kontaminasyona karşı tam koruma sağlamak için farklı koruyucuların bir kombinasyonunu içeren benzersiz bir çözüm gerektirir.
Bir koruyucunun belirli bir formülasyonla eşleştirilmesiyle ilgili standart endişe, sıvı ve substrat ile koruyucu ve silme substratı arasındaki etkileşimlerle daha da karmaşıklaşır. Çeşitli farklı paketleme türleri de durumu daha da karmaşık hale getirir. Bu temel sorunların yanı sıra, tartışmalı koruyucu içerikler içermeyen kişisel bakım ürünlerinin pazarlanmasındaki mevcut eğilim, formülatör için daha fazla zorluklara yol açmaktadır. Ürünlerin paraben içermemesi, formaldehit vericisi olmaması ve tercihen koruyucu içermemesi gerekliliği giderek yaygınlaşıyor ve yaygınlaşıyor. Bu uzun süredir kullanılan ve iyi anlaşılan aktif maddeleri formülatörlerin kabul edilebilir içerik maddelerinden çıkarmak, koruma sürecine tamamen yeni bir yaklaşım gerektiriyor. Yumuşatıcıların ve katyonik aktif maddelerin geleneksel koruyucuların etkisini arttırmak veya hatta bunların yerini almak için kullanımı daha yaygın hale geliyor.

Nemli mendil bir süredir ortalıkta olmasına rağmen, 1970’lerde bebek mendillerinin gelişimi pazarın genişlemesine tanık olurken, 1990’ların ortalarında daha birçok uygulama başladı. O zamandan beri, küresel mendil pazarı 2009’da 10 milyar doları aştı ve 2014 yılına kadar 13 milyar doları aşması bekleniyor. Kişisel bakım bezleri, uzun yıllar piyasanın liderliğini yaptı (bebek mendilleri en büyük sektördü), ancak ev mendilleri 2005 yılına hakim oldu Kuzey Amerika’daki satışların% 45’ini oluşturmaktadır.1 Antibakteriyel bir pençe mendili olan Pawtizer gibi evcil hayvan bakım mendilleri de pazara girmiştir, çünkü ‘pençelerde insan ellerinde olduğu kadar çok mikrop vardır’. 2 Islak mendil üretimi mendil alt tabakasının üretimi için hacimli ekipman gerektiren uzmanlık, bunun ardından ‘ıslak’ aşama ve son paketleme ile dozlama. Islak mendil solüsyonlarının formüle edilmesi kurum içinde gerçekleştirilebilir veya ihale edilebilir, ancak kişisel bakım ve ev ürünleri için alt tabakaya uygulama genellikle işi idare edecek deneyime ve donanıma sahip imalatçılara ihale edilir. Islak mendillerin ana kullanım alanları Tablo 1’de verilmiştir. Islak mendillerin tasarımı, kısmen kullanılmış paketlerin genellikle uzun süreli depolanması, solüsyonun buharlaştırılması ve mendillerin çeşitli bileşenleri ile ambalaj arasındaki etkileşim, onları yapar. kirlenmeye diğer birçok kişisel bakım ürününden daha duyarlıdır.
Islak mendil üretim süreci
Islak mendiller iki kısımdan oluşur; istenen uygulama için özel bileşenler içeren bir çözelti (likör) ile emprenye edilmiş bir kumaş taşıyıcı (silme). Mendil sıvıyı tutar ve yayar veya çıkarılan kir veya diğer maddeleri toplar ve tutar. Mantar büyümesi genellikle ıslak mendilleri muhafaza ederken ana sorun olarak kabul edilir, çünkü meydana geldiğinde oldukça görünürdür ve ıslak mendiller, tipik kişisel bakım veya ev ürünlerinden daha mantar büyümesine daha duyarlıdır. Bununla birlikte, testler, ıslak mendillerin de bakteri üremesine duyarlı olduğunu, ancak bakteriyel kontaminasyon genellikle görünmediğinden, varlığı fark edilmediğini göstermiştir.
Islak mendil yüzeyler
Mendilin doğası ve bileşimi, koruma / silme etkileşiminin yanı sıra sonraki koruyucu sistem performansı üzerinde bir etkiye sahip olabilir. Mendili üretmek için kullanılan lifler doğal veya sentetik olabilir ve doğal lifler genellikle daha fazla koruma zorluğu sağlar (bkz. Tablo 2). Islak mendiller, geleneksel dokuma kumaşlardan oluşabilir ancak bunların maliyeti, kullanımlarını kısıtlayarak, çoğu ıslak mendillerin dokuma olmayan malzemelerden yararlanmasına neden olmuştur. Dokunmamış kumaşlar, genel olarak elyaf veya filamentlerin mekanik, termal veya kimyasal olarak dolaştırılmasıyla birbirine bağlanan tabaka veya ağ yapıları olarak tanımlanır. Tek kullanımlık tek kullanımlık, uzun süreli kullanım için çok dayanıklı kumaş veya arada herhangi bir yerde bulunabilen özel uygulamalar için üretilmiş mühendislik kumaşlarıdır. Dokunmamış bir kumaşın üretiminde kullanılan üretim süreci ve hammaddeler, sıvı geçirmezlik veya emicilik, esneklik, yumuşaklık veya katılık, mukavemet ve yıkanabilirlik gibi belirli işlevleri belirler. Selüloz gibi doğal maddeler kullanılabilmesine rağmen, çoğu artık ana hammaddeler olarak polipropilen ve poliesterler (PET) ile sentetik elyaflardan üretilmektedir. Nihai ürüne istenen özellikleri vermek için kağıt hamuru, viskoz (kimyasal olarak modifiye edilmiş bir selüloz ürünü), poliamidler ve pamuk gibi diğer malzemeler kullanılabilir. Dokumasız kumaşların üretimi için bir dizi teknoloji vardır, başlıca işlemler havayla işlenmiş ve hala üretilen bazı su ile işlenmiş ürünlerle eğrilmedir.